De term Dubbel heeft, zoals vele denken, niets te maken met het vergistingsproces. Belangrijk voor een dubbel is de hoeveelheid graan per liter water wat gebruikt wordt tijdens het brouwproces. Hoe meer graan, hoe meer suiker. En meer suiker zorgt zowel voor een hoger alcoholpercentage, als de typische zoete smaak van dit bier. Waar de naam dubbel precies vandaan komt, zijn diverse theorieën voor. Een ervan is dat men vroeger met twee kruizen op een vat dubbelbier plaatste om aan te geven dat er een zwaarder bier in het vat zat. Dit ten opzichte van de lichtere gangbare bieren die destijds vaak gedronken werden. Een dubbel bier komt oorspronkelijk uit België. De Trappisten van Westmalle maakte het halfweg de 19e eeuw voor het eerst. Nog steeds is de Westmalle Dubbel zeer geliefd door zijn uitgesproken smaak.
Door het karameliseren van de mouten, krijgt het bier een wat donkere, roodbruine of bruine kleur. Meestal ligt het alcoholpercentage rond de 6%. Het heeft een lichtzoete en zachte smaak en aroma’s zoals karamel, noten, chocolade en koffie. Dubbel is een type bovengistend bier, gewoonlijk met een hergisting op fles, doch niet altijd het geval.
Dubbel bier drink je uit een tulp of kelkglas. Door de vorm van het glas komen de aroma’s makkelijk je neus binnenstromen wat een belangrijk onderdeel van je smaakbeleving is.