India Pale Ale is erg populair en tegenwoordig zijn er dan ook veel varianten van de IPA.
India Pale Ale (IPA) is een aparte bierstijl binnen de categorie Pale ale en heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Het is een extra hoppig en (vaak) extra bitter bier en werd in de 19e eeuw in Engeland voor het eerst gebrouwen. Destijds werd het van Engeland naar India gebracht, omdat de Britse soldaten verlangden naar hun favorieten bieren van thuis. Maar wanneer het bier na vier maanden aankwam in India, was het niet meer te drinken. Toen kwam Britse bierbrouwer George Hodgson op het idee om meer hop en alcohol aan het bier toe te voegen, en werd de IPA zoals we hem nu kennen geboren.
Tegenwoordig is de IPA erg populair en zijn er veel varianten IPA verkrijgbaar. Ben je de weg even kwijt in al die afkortingen en namen? Geen probleem, wij hebben ze even op een rijtje voor je gezet.
Session IPA: Net als andere session (niet te verwarren met saison) bieren is hier het alcoholpercentage laag, rond de 4%. De naam session komt van de 'session breaks' die de Engelse fabrieksarbeiders hadden rond de Eerste Wereldoorlog. Door het lage percentage kon men dan genieten van een session bier.
DIPA: Double India Pale Ale. met een hogere bitterheidsgraad van boven de 60 IBU.
TIPA: Triple India Pale Ale. Een variant met een extra hoog hopgehalte en over het algemeen sterker met een alcoholpercentage tussen de 9 en 12%.
English IPA: Een English IPA heeft gemiddeld 5-7% alcohol en is over het algemeen minder bitter en juist meer aromatisch.
NEIPA: New England oftewel een Hazy IPA.Een troebel bier met nadruk op fruitige hoparoma's die aan tropische vruchtensap doen denken.
West Coast IPA: Deze vindt zijn oorsprong in Californië en hierbij wordt gebruik gemaakt van grote hoeveelheden Amerikaanse C-Hoppen (o.a. Cascade, Citra, Chinook en Centennial) die zorgen voor een hoge bitterheid.
East Coast IPA: Zoals de naam al aangeeft komt deze variant uit het oosten van de States. Iets zachter en minder bitter dan de West Coast variant. Meer invloeden van de Engelse IPA's en dus meer fruitaroma's.
BIPA: Wanneer je een Black IPA, ook wel Cascadian Dark Ale genoemd, voor het eerst drinkt is dat een vreemde gewaarwording. De kleur is zwart en doet je denken aan een stout. De kleur wordt verkregen door de geroosterde mout. Toch proeft het bier even fris, hoppig en fruitig wat een IPA kenmerkt.
WIPA: Een White IPA kan zowel nevelig als helder zijn en is een mix van een American Pale Ale en een traditioneel Belgisch witbier.
Belgian IPA: Gebaseerd op een traditioneel Belgisch blond bier met extra veel hop. Door de link met blond bier is deze uitermate geschikt om kennis te maken met een IPA en langzaam te wennen aan de bitterheid.
Brut IPA: De Brut IPA is een opkomende bierstijl en is een champagnebier. Voor het eerste gebrouwen in San Francisco in 2017 neemt aan populariteit toe. Ken merkend is de droge body zoals Champagne ook heeft.
Sour IPA: een IPA die net als een normaal Sour bier is gebrouwen met een zure bacterie. Friszuur van smaak en erg fruitig.
Milkshake IPA: bij een milkshake bier wordt lactose toegevoegd, zo ook bij deze Milkshake IPA. Hierdoor ontstaat een wat dikker en romiger bier.
Farmhouse IPA: bij deze variant op de standaard IPA wordt farmhouse ale-gist gebruikt en geeft een wat drogere en fruitige smaak.
Doordat de IPA tegenwoordig zo immens populair is, zal er volop door geëxperimenteerd blijven worden en blijven er nieuwe varianten op de markt komen. Wat ons betreft een goede zaak, want elke nieuwe smaakbeleving is welkom. Vandaar ons motto: Waar hops is, is hoop!
IPA bier is zowel in de kroeg als in de supermarkt erg populair. Maar de lekkerste IPA's zijn natuurlijk bij Hops en Hopes te verkrijgen! Bekijk ons volledige assortiment met veel exclusieve en bijzondere IPA's die wij van over de hele wereld naar Nederland halen.
Laat je verrassen met een compleet pakket, samengesteld op jouw smaakprofiel.
Bekijk pakkettenWij richten ons uitsluitend op exclusieve speciaalbieren.
De bieren worden stevig verpakt en verzonden via PostNL.
Hulp nodig? of vragen? Via Whatsapp zijn wij er voor je.